Kartlägg Konturlinjer

PERMAKULTURBLOGGEN

Written by M Lewis

17 november, 2020
KARTLÄGG

Viktiga Konturer

ATT SKAPA NYTTA

Vatten tar alltid närmaste & lättaste vägen ner…

Att använda en så kallad ”A-Frame” är ett effektivt och lätt sätt att mäta konturlinjer på ett fält när man skall skapa ”Swales”.

Swales är diken som i regel inte har någon lutning. Till skillnad från vanliga diken, som används för att leda bort vatten från ett område till ett annat, används swales för att behålla vattnet (hålla kvar och fördela vattnet jämnt) i landskapet.

Ramen som är formad som ett A (och därav fått namnet A-Frame/ A-ram) är utformad för att hjälpa till att bestämma de mest jämna punkterna mellan de två benen. Den används för att kartlägga konturlinjer – en jämn linje över din mark/ äng/ tomt. 

Bygg en egen A-Frame

A-ramen är utformad för att hjälpa till att bestämma de mest jämna punkterna mellan de två benen. Den används för att kartlägga konturlinjer – en jämn linje över din fastighet.

 

Så här gör du;

Hitta en konturlinje med A-ramen

1. Börja i ena änden av din mark och sätt ner ett ben (ben nr 1) på din A-ram och markera den med en pinne (markör).

2. Flytta det andra benet (ben nr 2) på din A-ram till nästa plats där det är plant. (dvs när snöret är närmast markeringen som du gjort på den vågräta pinnen). Markera sedan den andra foten med en pinne (markör).

3. Lyft ben 1 från marken och ”Snurra” sedan din A-Frame med ”ben nr 2” kvar i marken till närmaste nya raka plats (där snöret är närmast den markering du gjort på den vågräta pinnen).  

4. Flytta sedan det andra benet (ben nr 2) som du tidigare lyfte ben nr 1, tills A-ramen är i nivå. Markera sedan foten/platsen foten hamnat på med en ny pinne (markör).

5. Fortsätt tills du har markerat det område du behöver för din swale. (Det bör bli en lång linje över platsen där du sedan kan gräva och skapa.

Att Skapa…

1. Såga till två pinnar (eller hämta 2 pinnar i skogen) som är lika långa. Här ca 170cm

2. Knyt ihop pinnarna i ena änden, så att de bildar ett V

3. Vänd de monterade pinnarna så att den ihopsatta sidan är uppåt. Montera fast en tvärslå ca 55-60 cm upp från marknivå.

”A-Frame

Hjälpmedel

 

4. Knyt fast ett snöre överst i pinnarna och häng en tyngd i snöret.

5. Placera A-Ramen” på ett rakt underlag (inomhus är bra för då vet du att det är helt vågrät mark under. Markera sedan där snöret möter tvärslån (den vågräta tvärgående pinnen).

6. Nu är din A-frame färdig att användas! 

Följ Permakulturbloggen

Kategorier

Permakultur Nyhetsbrev

Skapa en permakulturdesign

För att göra det enklare för dig att skapa en design över din plats har vi gjort en arbetsbok som är ett fantastiskt verktyg att använda dig av när du går våra Online kurser eller om du skall gå en PDC kurs på annan ort och önskar en egen smart arbetsbok.

Här nedan en liten glimt av bokens innehåll…

Missa inte våra kurser

You May Also Like…

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Social Media

Follow Along