Event 2019

VÄSTERGÅRDEN

Event under Höst/Vinter 2019

Nedan finner ni aktiviteter som gården är delaktig i på plats på gården eller på annan ort.

Augusti

30/8 – Insekts-exkursion
Kom till oss och spendera några timmar med dialoger kring insekter och deras värld med Håkan Elmquist & Mireille Lewis. 
Kaffe och fikabröd kommer att serveras på logen. Fri entré !
Tid: 10.00 – 14.00
Plats: Permakultur Västergården, Västra Granhed Västergården 1, 641 97 Katrineholm

September

4/9 – Guidade visningar i Skogsträdgård
Besök Permakultur Västergården och prata trädgårdsdesign för ökad biologisk mångfald (läs mer om eventet längre ner på sidan där ni även kan anmäla att ni kommer). Närproducerade varor och hantverk finns att handla i gårdsbutiken. Fri entré !
Tid: 18.30 – 21.00
Plats: Permakultur Västergården, Västra Granhed Västergården 1, 641 97 Katrineholm

22/9 – Trädgårdsglädje – Eventet ingår i European Day of Sustainable Communities
Trädgårdsglädje är ett evenemang där vi samlas för att hylla intresset för allt som har med trädgård, plantering/hållbar odling samt omhändertagande av våra växter och ett hållbart skafferi tillsammans med Permakulturdesignern Mireille Lewis. Närproducerade varor och hantverk finns att handla i gårdsbutiken (läs mer om eventet längre ner på sidan). Fri entré !
Tid: 12.00 – 15.00
Plats: Permakultur Västergården, Västra Granhed Västergården 1, 641 97 Katrineholm

Klimatveckorna i Flen v38 + v39
Under dagarna 17/9, 19/9, 25/9 samt 26/9 – Finns jag på Klimatveckan i Flen
Här kan ni träffa mig på Biblioteket i Flen för att prata biologisk mångfald, skogsträdgård och miljömedvetet vardagsliv. Fri entré !
Tid: 18.30 – 20.00
Plats: Biblioteket, Flen

29/9 – Svamputflykt tillsammans med Naturskyddsföreningen Katrineholm
På hösten är det dags att fylla vinterskafferiet med goda svampar av olika slag. Det är också viktigt att veta vilka som är ätliga och vilka man absolut inte skall plocka. Kom till oss på Västergården och lär dig mer om ätliga matsvampar.Närproducerade varor och hantverk finns att handla i gårdsbutiken. Fri entré !
Avfärd från Katrineholm (Röda Ladan, Drottninggatan): 09.00 med avfärd mot Västra Granhed Västergården 1 
Ankomsttid, Västra Granhed Västergården 1: ca 09.30, sedan bär det av ut i skogen när alla är samlade.
Plats: Permakultur Västergården, Västra Granhed Västergården 1, 641 97 Katrineholm

Oktober

25/10 – 27/10 – LAND-möte med föreningen Permakultur Sverige 
Under denna helgen tar årets LAND-möte plats på Permakultur Västergården. Gården har ansökt om att få bli LAND-center och utvärdering och arbete kring detta m.m kommer att ske på plats under helgen. Ansök om medlemskap i Praktisk Permakultur på Västergården för mer information om detta event.

 

November

Event kommer uppdateras inom kort

December

Event kommer uppdateras inom kort.

Trädgårdsglädje

Trädgårdsglädje är ett evenemang där vi samlas för att hylla intresset för allt som har med trädgård, plantering/hållbar odling samt omhändertagande av våra växter och ett hållbart skafferi.

Tips och råd för nybörjaren, trevliga aktiviteter för hela familjen och ett stort utbud av närproducerade varor och hantverk möts i en hyllning till det gröna livet i samklang med naturens egna kretslopp.

Trädgårdsglädje arrangeras årligen under vår och höst med olika teman, utbud och inspiration som rimmar med säsongen möjligheter. Under hösten ingår eventet i ”European Day of Sustainable Communities” #EDSC.

Permakultur Västergården är en skogsträdgård som ingår i ett Permakulturellt designprojekt. Här här arbetar vi för ökad mångfald och för att inspirera mot en hållbar samhällsutveckling tillsammans med naturens kretslopp av växter och djur. 

Permakultur är för oss ett miljövänligt vardagsliv, och generellt är det ett designverktyg som används för att skapa hållbara bosättningar för oss som lever på jorden och samtidigt återuppbygga de resurser som finns i naturens eget skafferi såsom jord, skogar och vatten.

I permakultur integreras den moderna vetenskapen med äldre kulturers kunskap om naturen. Här tar vi det bästa av två världar för att skapa alternativa lösningar där vi använder oss av ett systemtänkande för att bygga upp lokalanpassade alternativ för boendet, vårt vatten, maten vi äter, energin vi behöver, vår matproduktion, våra sociala strukturer och vår försörjning.

Välkommen till Trädgårdsglädje höst 2019!
Datum: den 22 september
Tid: kl 12-15
på Permakultur Västergården. Fri entré!

Guidad turer hålls i skogsträdgården!

En skogsträdgård i Permakulturdesign.

Besök Permakultur Västergården – En skogsträdgård i Permakulturdesign.

Gör ett besök hos Mireille Lewis certifierad permakulturdesigner som anlägger en skogsträdgård enligt permakulturprinciper i hjärtat av södermanland.

På gården arbetar med med att återuppbygga jordens resurser för att bidra till att skapa ökad mångfald. Vi odlar i flera olika typer av bäddar, Hugelbäddar, upphöjda, lasagnebäddar och på friland med och utan täckodling. Ett växthus är även anlagt efter permakulturprinciper. Mireille Lewis har  23 olika sorters nöt- och fruktträd samt bärbuskar i den anlagda skogsträdgården. 

Ta gärna med fikakorg för en kvällsfika i trädgården.

Plats: Permakultur Västergården, Västra Granhed, Västergården 1, 641 97 Katrineholm 

  • Datum 4/9 kl 18.30 – 21.00
  • Datum 11/9 kl 18.30 – 21.00

 

Vi Ses!

Jag driver Permakultur Västergården tillsammans med min man som ett livsprojekt där vi bygger upp gårdens och naturens resurser på våra 2,55 ha mark.

Jag är aktiv Permakultur Sveriges styrelse där vi arbetar för att bidra till ökad biologisk mångfald och ett miljömedvetet vardagsliv. Jag sitter även som vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Flen där vi arbetar för miljö, natur och biologisk mångfald. Jag ser fram emot att få träffa er och prata odling, natur och framtid.

M Lewis

Certifierad Permakulturdesigner